Pályázati projekt

Kedvezményezett neve: 4IT InforSzéchenyi_2matikai Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: SafeBoatSytem – moduláris módon integrált, kiterjeszthető okoshajóoperációs keretrendszer biztonsági, vitorlázás-technikai modulokkal, beágyazott pult és okos-óra vezérléssel, intelligens szakértői rendszerrel

Támogatás mértéke: 59,7824%

A szerződött támogatás összege: 78 714 000 Ft

A projekt tartalmának bemutatása:

A Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program című konstrukciója keretében 78 714 000 Ft vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a 4IT Kft. A 131 667 612 Ft forint összköltségű projekt során egy tavi vitorlázáshoz kialakított intelligens okoshajó prototípus jön létre. A prototípus nem csak az új építésű hajótestek, hanem a régebbi építésű vitorlások esetében is alkalmazható, ugyanis a vezérlő egység infokommunikációs rendszere és a hajón elhelyezett érzékelők és szenzorok modulárisan kerülnek kifejlesztésre, így akár utólag is elhelyezhetők a hajótesten. A prototípus navigációs, környezeti, futamelemzési és biztonsági modulokkal támogatja a vitorlázásban előforduló mindennapi igényeket.

A prototípus elkészítése során egy olyan hardver és szoftver elemekből álló eredmény keletkezik, amely lehetőséget biztosít a későbbiekben külső érzékelő vagy szenzor komponensek csatlakoztatására. A megvalósítás alkalmával létrejövő komponensek és a felhasznált elemek figyelembe veszik a vitorlázásban jellemző környezeti feltételeket, így ennek megfelelő víz- és környezet állósági paramétereknek felelnek meg. A prototípus lehetőséget teremt arra is, hogy önálló áramforrás nélküli vitorlás hajón is használatba vehető legyen, és ott huzamosabb ideig folyamatos rendelkezésre állást tudjon biztosítani akár komoly igénybevétel és használat mellett is. Az okoshajó navigációs modulja biztosítja a hajó mindenkori aktuális és historikus sebesség adatait, a környezeti modul biztosítja a szélirány, szélsebesség és egyéb meteorológiai adatait. A futamelemzési modul segítségével a navigációs és környezeti adatok utólagos elemzését felhasználva nyílik lehetőség arra, hogy a vitorlás futamon szerzett tapasztalatokat és adatokat a jövőbeni futamokhoz fel tudják használni a felhasználók. A biztonsági modul gondoskodik arról, hogy a vitorlázás és a dokkolás közben fellépő eseményeket a prototípus rögzíteni tudja, illetve segítségével megelőzhetővé váljanak későbbi kedvezőtlen események.

 

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. december 31.

A projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.7-15-2016-00238